Ceny ropy vzrástli len veľmi mierne 16.10.2023

16.10.2023 Celý región

Singapur 16. októbra (TASR) - Rast cien ropy sa v pondelok takmer zastavil po prudkom zdražení minulý týždeň. Investori zvažujú ďalší vývoj situácie na Blízkom východe, najmä riziko rozšírenia konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas na ďalšie krajiny v regióne. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Doterajší vplyv konfliktu už bol do určitej miery zahrnutý do cien, ale nezasiahol globálne dodávky ropy a plynu, keďže Izrael nie je ich veľkým producentom. Investori sa snažia odhadnúť, či by jeho pozemná invázia, ktorú plánuje, mohla priniesť rozšírenie konfliktu, čo by mohlo zasiahnuť dodávky ropy z krajín v regióne vrátane Saudskej Arábie, Iránu a Spojených arabských emirátov.

Ak sa zistí, že Irán je priamo zapojený do útoku Hamasu na Izrael, pravdepodobne by to viedlo k tomu, že USA plne presadia svoje sankcie na vývoz iránskej ropy.

Washington tento rok prižmúril oči nad sankciami na iránsky export ropy, pretože sa snažil zlepšiť diplomatické vzťahy s Teheránom. Vývoz iránskej ropy tak vzrástol o 0,5 až 1 milión barelov denne, čo zodpovedá 0,5 až 1 % celosvetových dodávok. No ak budú USA presadzovať sankcie v plnom rozsahu, opäť klesne, a to v situácii, keď producenti z aliancie OPEC+ obmedzili svoje dodávky na trhy, aby podporili rast cien ropy.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa v pondelok o 7.35 h SELČ predával po 87,77 USD (83,40 eura). To bolo len o 8 centov alebo 0,09 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 7 centov alebo 0,08 % na 90,96 USD za barel.

(1 EUR = 1,0524 USD)
 

Vyberte región